Dostrój swój układ odpornościowy z pełnowartościowym pożywieniem
28 października 2021
Kiedy robi się chłodniej, optymalne funkcjonowanie układu odpornościowego ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Można wspierać je na wiele różnych sposobów ? sprawdź, jak to zrobić.
Oprócz przebarwiających się liści, krótszych dni i przytulnych wieczorów, jesień często przynosi też mniej przyjemne zjawiska ? kaszel i przeziębienie. Dobra wiadomość brzmi: w trakcie każdego posiłku możesz wspomóc funkcjonowanie układu odpornościowego, przygotowując się na chłodniejszą porę roku. W jaki sposób? Włączając pełnowartościowe i urozmaicone produkty żywnościowe do swojej codziennej diety oraz prowadząc zdrowy, aktywny tryb życia.
Mówiąc najprościej, układ odpornościowy to ?armia? Twojego organizmu, gotowa Cię bronić ? rozpoznaje wirusy, bakterie, pasożyty lub inne zagrożenia i rozpoczyna działania mające na celu ich wyeliminowanie poprzez produkcję przeciwciał. Aby ta armia dobrze funkcjonowała, potrzebuje wsparcia w postaci zbilansowanej i zróżnicowanej diety.
Oto dwa proste sposoby wspierania prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego poprzez dietę:
Jedz owoce i warzywa bogate w mikroskładniki odżywcze
Owoce i warzywa zawierają mikroskładniki odżywcze o działaniu antyoksydacyjnym*, które pomagają chronić komórki i tkanki przed uszkodzeniami powstającymi w wyniku procesów metabolicznych, zachodzących codziennie w naszym organizmie. Na przykład witamina C i miedź pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Sięgnij po: brokuły, pomidory, dynię, marchew, szpinak, jagody.
Wspieraj mikroflorę jelitową dietą bogatą w błonnik
Twój układ pokarmowy odgrywa ważną rolę w odżywianiu bilionów bakterii pełniących ważne funkcje, takie jak wytwarzanie witamin K i B12 oraz ochrona jelit przed szkodliwymi drobnoustrojami. Niektóre rodzaje błonnika ulegają rozkładowi (fermentacji) pod wpływem bakterii jelitowych; są one przekształcane w metabolity, między innymi krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe [1]. Inne rodzaje błonnika ? na przykład owsiany ? przyczyniają się do zwiększenia masy wypróżnień [2, 3].
Wybierz: produkty pełnoziarniste, brązowy ryż, soczewicę, jabłka lub nasiona lnu.
Zobacz, co możesz dodać do kolejnego posiłku, by wesprzeć swój organizm i prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
* Witaminy C i E oraz cynk i selen pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
[1]. Sonnenburg & Bäckhed, Interakcje między dietą a mikrobiotą jako moderatory metabolizmu człowieka. Nature, 2016. 535(7610): p. 56-64.
[2]. Koh, A. i in. Od błonnika pokarmowego do organizmu żywiciela: krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe jako główne metabolity bakterii. Cell, 2016. 165(6): p. 1332-1345.
[3]. Fetissov, S.O., Rola mikroflory jelitowej w kontrolowaniu apetytu organizmu gospodarza. Nature Reviews Endocrinology, 2017. 13(1): p. 11.