Wszystkie posty

“Dostrój swój układ odpornościowy”

Kiedy robi się chłodniej, optymalne funkcjonowanie układu odpornościowego ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Można wspierać je na wiele różnych sposobów – sprawdź, jak to zrobić.

Oprócz przebarwiających się liści, krótszych dni i przytulnych wieczorów, jesień często przynosi też mniej przyjemne zjawiska ­– kaszel i przeziębienie. Dobra wiadomość brzmi: w trakcie każdego posiłku możesz wspomóc funkcjonowanie układu odpornościowego, przygotowując się na chłodniejszą porę roku. W jaki sposób? Włączając pełnowartościowe i urozmaicone produkty żywnościowe do swojej codziennej diety oraz prowadząc zdrowy, aktywny tryb życia.

Mówiąc najprościej, układ odpornościowy to „armia” Twojego organizmu, gotowa Cię bronić – rozpoznaje wirusy, bakterie, pasożyty lub inne zagrożenia i rozpoczyna działania mające na celu ich wyeliminowanie poprzez produkcję przeciwciał. Aby ta armia dobrze funkcjonowała, potrzebuje wsparcia w postaci zbilansowanej i zróżnicowanej diety.

Oto dwa proste sposoby wspierania prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego poprzez dietę:

Jedz owoce i warzywa bogate w mikroskładniki odżywcze

Owoce i warzywa zawierają mikroskładniki odżywcze o działaniu antyoksydacyjnym*, które pomagają chronić komórki i tkanki przed uszkodzeniami powstającymi w wyniku procesów metabolicznych, zachodzących codziennie w naszym organizmie. Na przykład witamina C i miedź pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Sięgnij po: brokuły, pomidory, dynię, marchew, szpinak, jagody.

Wspieraj mikroflorę jelitową dietą bogatą w błonnik

Twój układ pokarmowy odgrywa ważną rolę w odżywianiu bilionów bakterii pełniących ważne funkcje, takie jak wytwarzanie witamin K i B12 oraz ochrona jelit przed szkodliwymi drobnoustrojami.  Niektóre rodzaje błonnika ulegają rozkładowi (fermentacji) pod wpływem bakterii jelitowych; są one przekształcane w metabolity, między innymi krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe [1]. Inne rodzaje błonnika – na przykład owsiany – przyczyniają się do zwiększenia masy wypróżnień [2, 3].

Wybierz: produkty pełnoziarniste, brązowy ryż, soczewicę, jabłka lub nasiona lnu.

Zobacz, co możesz dodać do kolejnego posiłku, by wesprzeć swój organizm i prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

* Witaminy C i E oraz cynk i selen pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

[1]. Sonnenburg & Bäckhed, Interakcje między dietą a mikrobiotą jako moderatory metabolizmu człowieka. Nature, 2016. 535(7610): p. 56-64.

[2]. Koh, A. i in. Od błonnika pokarmowego do organizmu żywiciela: krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe jako główne metabolity bakterii. Cell, 2016. 165(6): p. 1332-1345.

[3]. Fetissov, S.O., Rola mikroflory jelitowej w kontrolowaniu apetytu organizmu gospodarza. Nature Reviews Endocrinology, 2017. 13(1): p. 11.

About author:-

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X