Diety niskokaloryczne: najlepsza opcja na odchudzanie?
3 sierpnia 2021
Nasza masa ciała jest wynikiem różnych zmiennych; jednakże ilość zużytej energii w stosunku do wydatkowanej energii zwykle odgrywa dużą rolę. Aby schudnąć, należy zmniejszyć ilość kalorii i zwiększyć aktywność fizyczną, aby zapewnić ujemny bilans energetyczny. Jeśli organizm nie ma dostępnych kalorii, aby pokryć zużytą energię, będzie musiał ją pozyskać z magazynowania tłuszczu, aby w ten sposób spodziewana była utrata masy ciała. Chociaż teoria ?energii wchodzącej i wychodzącej? może mieć sens, istnieje tendencja do skupiania się na proporcji składników odżywczych w ogólnej diecie wraz ze zmianami stylu życia, a nie tylko na zmniejszaniu całkowitego spożycia kalorii 1 .
Ponadto nie chodzi tylko o kalorie, jakość diety ma duży wpływ na wyniki kontroli wagi. Priorytetyzacja składników odżywczych nad kaloriami zapewni, że nawet w programie kontroli wagi wszystkie niezbędne składniki odżywcze zostaną pokryte. Ogólnie rzecz biorąc, dieta wysokobiałkowa, niskowęglowodanowa i niskotłuszczowa zapewnia obiecujące wyniki, jeśli chodzi o kontrolę wagi i kontrolę sytości 2, 3 . Przestrzeganie diety niskokalorycznej bez odpowiedniej ilości białka przyczynia się do zwiększenia ryzyka utraty masy mięśniowej, a tym samym do zminimalizowania strat związanych z dietami niskokalorycznymi. Zaleca się codzienne spożywanie wysokiej jakości białka w połączeniu z treningiem siłowym, aby upewnić się, że masa mięśniowa jest zbudowana i utrzymana 4 .
Po osiągnięciu utraty wagi wyzwaniem jest zawsze utrzymanie pożądanej wagi na dłuższą metę. Głównym zaleceniem zawsze będzie holistyczne podejście do poprawy niektórych aspektów nawyków osób, a nie tylko krótkotrwała dieta. Istnieje szeroki wachlarz diet opartych na różnego rodzaju strategiach, które prowadzą do różnych wyników; jednak nie ma takiego, który będzie pasował wszystkim.
Chociaż zmniejszenie spożycia kalorii jest ważnym krokiem w kierunku kontroli wagi, równie ważne jest, aby wybierać pokarmy i napoje bogate w składniki odżywcze, aby nadal zaspokajać zapotrzebowanie na składniki odżywcze, gdy przestrzegana jest dieta niskokaloryczna. Pokarmy bogate w składniki odżywcze to takie, które mają wysokie stężenie składników odżywczych w niskim zakresie kalorycznym, w przeciwieństwie do żywności, która dostarcza dużo kalorii, ale nie dostarcza wystarczającej ilości składników odżywczych, takich jak słodycze. Dobrym przykładem pożywienia bogatego w składniki odżywcze są koktajle wysokobiałkowe.
Ograniczenie dziennego spożycia kalorii jest rozsądną opcją, ale nie wszystkie diety o ograniczonej kaloryczności są takie same. Te zwane dietami bardzo niskokalorycznymi (VLCD), zwykle poniżej 600 kcal dziennie, nie są zalecane jako preferowany środek kontroli wagi z kilku powodów. Gdy nie ma wystarczającej ilości dostępnej energii, organizm zareaguje, wstrzymując wydatek, w wyniku czego spalonych zostanie mniej kalorii. Wręcz przeciwnie, jeśli dostarczymy organizmowi wystarczającej ilości kalorii na codzienne czynności, masa ciała będzie zarządzana efektywniej. Z VLCD trudniej jest uzyskać ilość składników odżywczych potrzebną do pokrycia codziennych potrzeb. Regularna aktywność fizyczna zwiększa ilość spalanych kalorii, co pozwoli osobie na diecie niskokalorycznej, ale nie tak niskiej jak VLCD. Dodatkowo, VLCD nie były skuteczne w dłuższej perspektywie, ponieważ osoby stosujące tego typu diety mają tendencję do dość szybkiej utraty wagi, ale zwykle nie są w stanie utrzymać nowej wagi. Tego typu diety są również powiązane z pewnymi problemami zdrowotnymi związanymi z niedostarczaniem organizmowi wystarczającej ilości kalorii4 .
Ograniczenie energii podczas programu kontroli wagi powinno być tak dobrane, aby było dostosowane do osoby zgodnie z jej nawykami, cechami fizycznymi oraz intensywnością i częstotliwością aktywności fizycznej. Zaleceniom tym będą musiały towarzyszyć zmiany zachowań związanych ze stylem życia, a najlepiej ze wsparciem ich sieci społecznościowej. Ogólny konsensus co do skuteczniejszej i bezpieczniejszej diety kontrolującej wagę jest taki, że w przypadku kobiet nie mniej niż 1200 do 1500 kcal dziennie, podczas gdy dla mężczyzn powinno to być od 1500 do 1800 kcal dziennie 5 .
Diety stały się bogate w energię, ale ubogie w składniki odżywcze; populacje są przekarmione, ale niedożywione, przyjmując nadmiar kalorii. Herbalife dokłada wszelkich starań, aby zapewnić zrównoważone odżywianie w wygodny sposób, umożliwiając użytkownikowi kontrolę nad wielkością porcji i składem odżywczym posiłków.
Koktajle Herbalife F1 zastępują posiłek i mogą być stosowane jako narzędzie kontroli wagi, dlatego są powszechnie spożywane jako zamiennik codziennych posiłków. Jeśli celem jest utrata wagi, zaleca się spożywanie 2 koktajli dziennie plus zbilansowany posiłek, natomiast w celu utrzymania wagi strategia będzie polegała na 1 koktajlu dziennie i 2 zbilansowanych posiłkach.
Korzystny wpływ F1 polega na tym, że jest to posiłek bogaty w składniki odżywcze, co oznacza, że ??zawiera skoncentrowaną ilość składników odżywczych (wysokobiałkowe) w niskim zakresie kalorycznym. Jedna porcja koktajlu dostarcza około 200 kcal i 18 g białka, jeśli przygotowana jest z mlekiem półtłustym. Dostarcza ponad 20 witamin i minerałów, co ma kluczowe znaczenie dla utrzymania odpowiedniego doboru składników odżywczych podczas stosowania diety niskokalorycznej. Każda porcja F1 dostarcza również niezbędnych kwasów tłuszczowych omega 6 – kwasu linolowego. Wszystkie te składniki odżywcze zapewniają, że mieszanka koktajli odżywczych Formula 1 Healthy Meal Nutrition Shake Mix zastępuje posiłek w sposób zapewniający większość niezbędnych składników odżywczych, których oczekuje się w zbilansowanym posiłku, ale w postaci koktajlu.
Herbalife oferuje wybór różnych smaków F1, aby program kontroli wagi był zróżnicowany i ekscytujący. Podczas stosowania diety niskokalorycznej zaleca się zdrową przekąskę między posiłkami. Batony białkowe Herbalife dostarczają około 140 kcal i 10 g białka w jednym batonie. Na pikantną przekąskę wypróbuj prażone orzechy sojowe Herbalife, które zawierają 110 kcal i 9 g białka w jednej porcji.
- Lott, MP. i wsp. (2017). Wpływ strategii stylu życia na długoterminową aktywność fizyczną i wagę . J Phys Act Health, 19 (1), 22. doi: 10.1123 / jpah.2016-0508.
- Bray i in. (2017). Markery spożycia białka w diecie są związane z pomyślną utratą wagi w badaniu POUNDS Lost. Clinical Otyłość, 7 (3), 166-175.
- Flechtner-Mors, M. i in. (2010). Zwiększona utrata masy ciała dzięki uzupełnieniom posiłków wzbogaconych w białko u osób z zespołem metabolicznym. Diabetes Metab Res Rev, 26 (5), 393?405.
- .Tsai, AG. Wadden, TA. (2006). Ewolucja diet bardzo niskokalorycznych: aktualizacja i metaanaliza. Otyłość, 14 (8), 1283-93
- Raynor i in. 2016. Stanowisko Akademii Żywienia i Dietetyki: Interwencje w leczeniu nadwagi i otyłości u dorosłych. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 116 (1), 129-147.